Farmor

Rävsten

Farmor Anna föddes den 20 maj 1900 på ön Rävsten, en liten ö söder om Gräsö, ca en mil från Öregrund.

Annas far, Lars-Erik Söderlund var den elfte generationen på Rävsten, se släktträd.


Lördagen den 4 Maj 1907

En lördag i början av Maj 1907 skulle Annas föräldrar åka in till Öregrund för att handla salt till den strömming som skulle fiskas.

Det blåste upp till storm och båten dom färdades i kapsejsade ute på en fjärd och dom drunknade. Kvar hemma på ön blev sex barn föräldralösa.


Efter olyckan skingrades syskonen. Äldsta systern, Linnea, och den yngsta, Britta kom till mordens bror, August och Anna på Idön, Gräsö. Brodern Gunnar kom till Singö medans brodern Allan blev kvar på Rävsten hos farbror Karl. Brodern Johan kom till ett äldre par på Gräsö och farmor Anna kom till Anders Mattson i Västerbyn på Gräsö. Hemmet på Rävsten såldes till Lars-Eriks bror Karl.


Fosterhemmet i Västerbyn på Gräsö

Farmor Anna trivdes mycket bra i sitt nya hem. I fosterhemmet växte hon upp tillsammans med fosterfamiljens två pojkar, Edvard och Gustav, vilka båda var äldre än henne. Fostermor Maria var en mycket snäll människa som tyvärr gick bort tidigt i en njursjukdom när Anna var 15 år.

Hennes man, Anders Matsson gifte senare om sig med Augusta Andersson från Lilläng, Gräsö. Hon var änka och hade en son som hette Gösta. Tillsammans fick dom en dotter, Margit.

Farmor Anna flyttade med sin fosterbror Gustav, som då var nygift till Häverö. Där han hade köpt ett jordbruk. Gustav och hans fru Josefina fick två barn. 


Åsarna i Jämtland

År 1918 var Annas tid i Häverö slut. Fosterbrodern Edvard var nygift med Maja Norbäck från Norrberg, Kungsgården. Edvard och Maja skulle flytta upp till Åsarna i Jämtland. Maja skulle få sitt första barn och behövde all den hjälp hon kunde få. Resan till Åsarna blev en äventyrsresa, först med båt från Öregrund till Gävle. Efter övernattning hos släktingar i Gävle åkte hon tåg till Kungsgården. Där mötte Gottfrid Norbäck med häst och vagn och skjutsade Anna till Norrberg, där hon skulle övernatta. Efter hästskjuts till Storvik dagen därpå åkte Anna tåg upp till Åsarna. Anna stannade hos Edvard och Maja i två år. Hennes tid i de vackra Åsarna var en ung flickas lyckliga och bekymmerslösa år, trots mycket arbete.

När Edvard och Maja flyttade från Åsarna till Södertälje fick Anna följa med.


Tillbaka till Norrberg

År 1921 for Anna tillbaka till Norbäck's i Norrberg och var där fäbostinta en sommar. Därefter sökte hon en tjänst på barnhemmet i Backberg, Kungsgården.

År 1921 fanns det 36 barn i olika åldrar, som Anna och fröken Tärnström skötte. 1924 gifte hon sig med Hjalmar Lindberg och flyttade till Dammen, Kungsgården.

Anna har berättat hur lycklig hon var, när hon fick nyckeln till huset i Dammen och kunde cykla dit och titta. En ko fick de låna tills de hade råd att köpa en egen. Den första kon köpte de av Anders Åkerberg, Kungsgården.

Anna var mycket glad och trallade och sjöng ofta. På sin födelsedag sjöng hon "När lillan kom till jorden" och vid pingst sjöng hon "Nu är det pingst i vårdräkt skön". 1968 flyttade Anna med yngsta sonen Per-Erik till "Nerigårds" i Backberg. Anna bodde sedan i Kungsgården fram till sin död 1987.